söndag, juli 31, 2005

Robotlåten

Var på en hejdundrande 25 års fest igår och min vana intog jag snart rollen som DJ. Till min förskräckelse upptäckte jag att det var få som hade hört Tatus robotlåt. Jag och Johan spelade därför låten många gånger för att alla skulle få njuta av den. Förvisso frynte många musikfacister på näsan, men vem bryr sig om dem?
Ladda ner och njut. http://www.tatu.ru/mp3/200rus/8.mp3

fredag, juli 29, 2005

Kazan


skrivet oktober 2004
Ni får även en liten bild av mina oförglömliga äventyr i Kazan. Bäst är dock att läsa texten först. Det har nu gått så länge sedan jag skrev något så jag vet inte ens om jag kommer ihåg hur man skriver massmail. Jag försöker åtminstone. Mycket har hänt. Något som var mycket kul, var när jag fick bråka med babuschkan på min våning. Jag ville ha nya lakan, vilket jag ar berättigad till. Förra gången hade jag dock inte fatt någon handduk. Jag brydde mig inte om det, jag har min egen kinesiska handduk, (det står något på kinesiska på den) babuschan tyckte dock det var mycket viktigt att jag lämnade in en handduk. Jag sade som det var, och sade att jag kunde ju inte veta att det var så viktigt med en handduk. (ren och skär lögn från min sida) Därefter böljade diskussionen fram och tillbaka. Hon sade att jag borde ha tänkt på att det var viktigt och att jag nu skulle betala 75 rubel i ersättning. Vidare undrade hon hur det skulle se ut om ingen lämnade tillbaka sin handduk, dessutom försökte hon bejaka mig med att visa hur fina handdukarna de hade. Jag var dock obeveklig och upprepade mina argument; hur kunde jag veta, jag vill inte ha någon handduk jag vill bara ha nya lakan, jag handdukarna är fina men jag vill inte ha någon, varför ska jag betala när det är ni som gjort fel om ni vet att det är så viktigt varför gav ni mig då inte en handduk? Jag tror jag gjorde henne riktigt sur, men jag vann och det är allt som räknas. Det är alltid skönt att vinna över babuschkorna i deras eget spel. Det tog 15 minuter men sen fick jag lakan utan handduk och fick skriva på att jag inte hade fått någon handduk.

Jag har också upptäckt att nattlivet på onsdagar är helt dött, det var oväntat. Den stora begivenheten är dock att jag varit i Kazan. Vi åkte dit i fredags. Vi var fem stycken svenskar; jag, Katarina, Elin, Alexander och Ylva. Jag hade inhandlat en rysk kortlek, den är speciell på så sätt att den bara har 36 kort och kostar 12 rubel. Jag vet inte om det var för att jag var så skicklig eller att det berodde på kortleken men jag vann överlägset i plump. På lördagsmorgon kom vi fram till Kazan. Vi skulle bo på det fashionabla hotell Volga. Jag har nu ett kvitto på att jag har duschat i lördags. Jag är fräsch med andra ord. Jag började med att studera de sovjetiska väggmålningarna på hotellets fasad och fortsatte sen att berätta om vilka gator som är uppkallade efter vilken gammal kommunist i staden. Jag väntar fortfarande på att någon ska slå till mig och säga till mig att hålla käften. Vi åt lite blinisar till frukost. Kollade in universitetet som Lenin hade gått på och gick sedan till Kreml.

Där hittade vi en stängd katedral, en stängd nybyggd moské, ett stängt lutande torn, människoben på någon byggarbetsplats och presidentens hus. Efter detta gick vi och drack öl för att sen äta på något muslimskt församlingshem. Efter det gick vi in i en moské. Det var inte så mycket att se, mest mattor. Under hela dagen hade jag gått runt och fascinerats över att de hade så många övergivna hus från förra sekelskiftet. Det var fina hus men helt övergivna, staden var dock trots allt mycket vacker och som vanligt när det handlar om ryska städer kunde man inte tro att de bodde så många där som en miljon. Det kändes mer som Lund än Stockholm. På vägen hem till hotellet köpte vi lite inhemsk öl och vodka. Åtta öl och 25 cl vodka för 130 rubel (30-40 kronor) vi spelade mer kort, drack och åt vattenmelon. Ölen var så där, de flesta tyckte den var vedervärdig , jag gillade läget och tillslut fanns det bara en kvar. Den ynka stackare fick dagen efter följa med hem till Moskva, där stod sedan och samlade damm i fem månader ända tills en kväll det inte fanns något mer kvar att dricka och då rök den som färdkost i taxin. Jag drack mest, minst drack taxichaffisen.

Med min handfasta ledning styrde vi sen kosan mot Ulitsa Baumana (lilla Fiskargatan) där gick vi in på Café Vostok. Här åt jag något österländskt, fick lära mig dansa uzbekiskt dans och umgicks med restaurangpersonalen. Vi var nog första utlänningarna på väldigt länge, jag har nu lovat att de ska få kopior av bilderna från vår kväll där. Jag och Alexander försökte också ragga upp några tatariska tjejer, och tänkte att de kanske kunde ta med oss till en schysst klubb. Det gick inte så lätt när man har med sig tre svenska tjejer. Vi hittade dock en mycket bra klubb själva. Inne på en bakgård var det stort disco. Det kändes lite underligt att fullt vinterklädda dansa omkring på en bakgård i Kazan utan att för den saken svettas ihjäl, fast helt rätt. Riktigt toppenkväll. Vi var helt klart uppskattade på klubben då vi förde festen åtskilliga steg framåt. Tyvärr stängde de, så vi gick vidare till de tre musketörerna där jag vi beställde tjaktjak, men fick något helt annat, personalen försökte stjäla 120 rubel från mig, och jag till allas förtjusning dansade jag kring en stolpe. Typ en sådan som jag antar att de har på alla billiga strippklubbar. De tatariska tjejerna var nog inte riktigt vana vid sådant för de jublade väldigt mycket.

Det var dock väldigt ansträngande. På vägen hem gick jag in i telefonkiosk, detta då jag var upptagen med att studera gatunamnen och de förfallna husen. Hemma somnade jag på sangen mitt i en mening med en liten handduk som täcke. Det var också så jag vaknade dagen efter. På söndagen gjorde vi sådant som vi inte hann med första dagen. Vi tittade på huset där Lenin hade varit mer än en gång och spelat schack (det stod så på plaketten), tittade på ett minimausoleum, åt på Kazans enda moderna pizzeria.

Jag kanske ska berätta hur plugget går. Annars finns det risk att svenska institutet får syn på det här och blir betänksamma. Jag lär mig mycket ryska. Jag håller på och läser andra Harry Potter boken, vilket innebar att jag faktiskt har kommit genom den första boken. För närvarande håller vi mycket på med rörelseverb. Det är svårt, ryskan skiljer sig mycket från svenska och en av anledningarna är deras användande av rörelseverb och verb. Det finns så mycket information i ett ord. Medan vi i svenska har verbet går har ryssarna jättemånga gå. Gå fram till bordet men inte gå in i det, gå ut från rummet in i ett annat rum, varje dag gå ut från ett och samma rum, vanligtvis gå ut från just det rummet men just idag gå ut från ett annat rum. Jag är i samma grupp som Alexander, Elin, några trevliga japaner, en lika trevlig korean och en tyska som också är rolig. Eftersom jag tycker det ar tråkigt att bara följa boken rakt upp och ner gör jag mitt bästa för att lätta upp stämningen. Istället for att gå till biblioteket for att låna en bok går jag till klubben och lånar böcker. När läraren förväntar sig att jag ska säga att jag hade gäster och därför var hemma hela helgen säger jag istället att jag var borta hela helgen för att jag inte ville träffa mina gäster. Inget speciellt men jag ger bara oväntade svar. Svårt att förklara så att det verkligen låter roligt. Nöj er med att jag lär mig ryska, svårt och att jag har roligt. I rättvisans namn ska dock sägas att Alexander ibland kan få till riktigt roliga svar. Jag tror också att jag har lyckats få koreanen att rucka på skolboken. Japanerna är dock alldeles för ordentliga. Det börjar dock bli lite jobbigt, jag måste överträffa mig själv hela tiden då läraren förväntar sig det. Jag har 15 timmar per vecka, vilket innebar tre timmar varje dag. Jag vet inte vad som kan sägas mer om mina studier. Nu hoppas jag att ni inser att jag inte bara dricker öl och vodka.






Nizjnyj Novgorod

Skriva kort? Ja det går väl. Min adress är MGU Moskva sektor ZJ (ж), tecknet kommer du inte se. Postadressen kommer jag inte ihåg nu, jag återkommer. Fast det tar ruskigt lång tid för breven att komma fram. Själv var jag i Nizjny Novgorod i helgen och det var trevligt. Det var dessutom mycket billigt, kvällsmaten gick på 300 rubel och då hade jag druckit två öl, två vodka och ätit en dundermiddag. Jag har sett Sacharovs hus och därmed också hållit i den telefon som Gorbatjov ringde till honom 1986 för att säga att han fick komma tillbaka till Moskva. Finns en del sjysta foto på mig när jag pratar i telefon eller när jag ligger i professors Sacharovs säng. Liten huligan får man ju vara när man går på museum.



Vi har varit på en del kostiga Caféer. Det bästa var där de inte hade någon matsedel, men envisades med att vi skulle säga vad vi ville ha och de skulle se om de kunde fixa det. De kunde varken fixa borstj eller pelmeni så vi gick till ett nytt ställe. Till det stället, som var bra, kom senare också personalen från det förra stället. De insåg väl att de inte hade någon mat så det var lika bra att gå och äta på nytt ställe. Det var dock mycket billigt. Jag åt och drack gott för det lilla priset av 250 rubel. Det säger ju inte er ett jota, men det är billigt jämfört med Moskva. Jag tror att i Moskva skulle motsvarande lätt gå på minst det dubbla priset. Jag har också för andra gangen köpt ett paket cigaretter. För det hisnande priset av 6 rubel fick jag de historiska Belmorskkanalscigretterna. NN var en mycket trevlig stad, de hade kvar alla gamla statyer från Sovjetunionen så jag tror att jag gjorde alla lite halvt irriterade för att jag envisades med att se alla statyer och minneplaketter vi gick förbi. Atmosfären var mycket lugnare än i Moskva, det var en behaglig tvåmiljoners stad.

Idag har jag sett Lenin för andra gången. Han ser fruktansvärt välbevarad ut. :) Jag funderar på att ta reda på alla de som ligger vid Kreml muren. Detta projekt fortskrider, och det har också fått sällskap av andra personers projekt. Martins projekt gick ut på att skriva ett fitness lexikon, som nu är klart, Alexander skulle skriva alla ryska bilar som fann och vad som skiljer dem åt, det projektet tror jag dock inte kom längre än till planeringsstadiet slutligen ska Marcus jobba på ett lexikon som varje kille behöver när han dejtar ryska tjejer, vet tyvärr inte heller hur det gått med detta. Problemet jag har med mitt projekt är att man inte får stanna inne på området, så hur ska jag kunna skriva upp alla utan att göra bort mig fullkomligt? Det är mitt i-landsproblem.

torsdag, juli 28, 2005

Moskvas metro

Inledning
Tågen går på dagarna minst varannan minut och det verkar inte finnas något stopp på hur många som vill ta sig runt i Moskva. För de som blir äcklade av att bara höra namnet Lenin eller något som har anknytning till bolsjevikerna är ett besök i metron inte att rekomendera. De stationer som ligger inne i centrum är överfyllda med propaganda, det är allt från enstaka stjärnor till byst på Frunze. Det är ont om statyer eller målningar på Lenin eller någon annan av de andra ledarna, det finns däremot gott sovjetiska motiv. De fina stationerna hade varit fina bara genom sin design till detta tillkommer målningar, statyer, mosaikmålningar och annan utsmyckning.

Byggandet
Den 15 juni 1931 beslutade högsta Sovjets plenum att det skulle byggas en tunnelbana i Moskva. Fyra år senare, den 15 maj 1935, öppnas den första linjen. Jag gissar att det från början var planerat att öppnas den förste maj men att det sket sig. Undrar om någon fick plikta för det. Hela linjen var 11,2 kilometer lång och bestod av en linje. Under 1930-talet och kriget fortsatte byggandet även om i rätt begränsad fart. De kända personer som var ansvariga för metrons byggande var Chrusjtjov, som var partisekreterare i Moskva i mitten av 1930-talet, och Kaganovitj som 1936 blev utnämnd till folkkommissarie för järnvägen. De som fick det stora nöjet av att bygga metron var slavkraft, vanliga arbetare och en hel del frivilliga bland annat från Komsomol. Komsomol fick för sin uppoffring redan 1934 en metro uppkallad efter sig, detta namn finns än idag kvar. Tyvärr har jag inga siffror över hur många människor som fick sätta livet till för att konstruera metron. Jag gissar på att procenttalen inte var lika höga som till exempel Vita Havs kanalen, metron låg trots allt i en stad där det inte passade sig att man dödade alltför många människor. Tillsammans med de sju systrarna och Sovjetpalatset var metron lika mycket ett skrytprojekt som infrastruktur. Det är först efter kriget slut som den verkliga expansionen tar sin början. Det är också från denna tid som de flesta av de finare stationerna härstammar från, tidigt 1950-tal. Väldigt många av efterkrigsstationerna har gemensamt att de hyllar Sovjetunionens seger över Tyskland. De finns till och med en station som är dedikerad till partisanerna. Expansionen har fortsatt kontinuerligt och omfattar idag över 250 kilometer spår och 150 stationer (siffror från 1995). Under de här 60 åren är det beräknat att metron i Moskva har transporterat runt 89 miljarder människor på 111 miljoner olika tåg. Fråga mig inte hur man kommer fram till sådana här siffror.

Vagnar
Den första vagntypen konstruerades 1934 och var i bruk ända fram till 1975, lite ironiskt är att vagntyp nummer två togs i bruk 1947 men fick bara vara i tjänst fram till 1964. Om man ska döma efter de få foton som finns från den första vagnen, så är den som har varit överlägset vackrast. De tåg som körs nu kommer från 1976, det finns planer på att ersätta dem och det finns ett antal prototyper, fast det dröjer nog länge innan alla de gamla vagnarna är ersatta. Jag tror inte ens man har börjat, jag har då aldrig åkt i någon av prototypvagnarna. Eftersom man aldrig vet hur gammalt ens tåg kommer vara, är det alltid lite spännande varje gång man ska åka metron. De äldsta är de bästa, sätena är bekvämare och så kan man läsa i vagnarna vilken fabrik som tillverkat dem och hur många medaljer den fabriken fått för sitt arbete. Under kriget så fick även metro bidra med folk till styrkorna, ett antal maskinister blev uttagna till ett pansartåg som tydligen deltog i slaget om Kursk, vilket man tydligen än idag är stolta över då det finns ett tåg uppkallat efter detta. Efter kriget fick Moskvas tunnelbana av vagnar från Berlins U-bahn som tog som krigsbyte, några hamnade även i Polen. Dessa tåg tjänade Sovjetunionen väl, först 1965 pensionerades det sista. Allt som allt rörde det sig om 120 vagnar.

Pris
Priset på en resa har varierat kraftigt. Från allra första dagen var priset 50 kopek, då det var billigaste var mellan 1961 och 1991 då en resa kostade 5 kopek. Nu för tiden får man punga upp med 10 rubel för en enkel resa. I början fick man sin biljett kontrollerad av personal i stärkta vita rockar, senare införde man poletter, poletter tror jag fortfarande används i St Petersburgs metro. På 90-talet införde man magnetkort.

Den hemliga metron
Som jag är säker på att många av er så byggdes inte metron enbart för det sovjetiska folket. Det byggdes en linje ut till Stalins datja, och det fanns långt gångna planer på att bygga ut hela linjer som enbart skulle användas för de höga partifunktionärerna. En skulle åtminstone gå ut till den södra flygplatsen Vnukvo. Detta gjordes givetvis för att snabbt kunna lämna staden om fara skulle hotade. Flera av ministerierna skulle också vara förbundna med denna andra linje så att även de kunde evakueras. Detta system är fortfarande i bruk, jag har själv vid tre tillfällen sett ”hemliga” tåg åka förbi. Ett var helt förtäckt och bestod bara av tre vagnar, de andra två har också bestått av ungefär två tre vagnar, i dessa har jag kunnat se in och se de vara fyllda av militärer.

Fortsatt expansion
Man har fortsatt att bygga ut metron och glädjande nog så sparar man inte på prakten. Utbyggnaden går emellertid mycket långsamt. Det verkar även som man experimenterar med att nya projekt som till exempel monorail, jag har åkt den och det var inte så spännande, jag kan åtminstone säga att jag har åkt monorail.
Linjer

Idag finns det nio linjer. Den finaste är ringlinjen som går, ja just det som en ring runt de centrala stadsdelarna. Här har man inte sparat på utsmyckningen, det kan bero på att stationerna är stora knutpunkter. De binder dels ihop stora delar av metron och det nästan uteslutande ligger järnvägsstationer ovanför dem som band samman resten av Sovjetunionen. http://www.metro.ru/map/2001-e.html (engelsk version från 2001)

Lite mer positiv rysk vardag

Givetvis består inte Ryssland av bara elände och svårigheter. Som jag skrev så tycker jag det själv är rätt spännande vad som kan hända. För två helger sedan, var jag och några kompisar i Nizjny Novgorod. På vägen dit hamnade en kompis i en annan vagn än oss andra, han fick dela kupé med tre ryssar. Två studenter och en affärsman, alla fyra gick till restaurangvagnen och festade ända tills de blev utslängda vid fyra då restaurangen stängde. Affärsmannen avslöjade (mellan det att han skröt om hur rik han var) för min kompis att han gillade både killar och tjejer och undrade om kompisen var intresserad. Jag skulle klassificera det som högst ovanligt tre för varandra helt okända människor träffas på ett tåg och direkt beslutar sig för att gå och festa varpå den ena utan hämningar avslöjar sina böjningar. Poängen är att ryssarna allt som oftast är mycket trevliga och öppna när man umgås med dem privat. På vägen hem från Kazan, blev jag utan vidare bjuden på frukost av de ryssar jag delade kupé med. När man är ute och festar är det också väldigt lätt att lära känna nya människor. Det är det förvisso i Sverige också när man har fått ett par öl i sig, men jag har aldrig sett något gruff eller trängsel på klubbarna i Ryssland.

Om jag är ute och går på stan, måste jag vara beredd på att bli tillsagd att jag gör något fel. Detta är förvisso vanligare utanför Moskva. För några veckor sedan var jag och några kompisar i Sergej Posad. Efter att gått runt hela klostret några varv, satte vi oss på en trappa. (Man åker till Sergej Posad endast för att se klostret.) Vi blev efter några minuter tillsagda av någon okänd människa att vi inte borde sitta där då vi kunde bli förkylda, få urinvägsinfektion och gud vet vad.

Lönen i Ryssland
Jag måste emellertid tyvärr konstatera att jag mest märker av de negativa sakerna, det är alltid lättare att hitta saker att kritisera än att berömma. Dessutom umgås jag inte med så många ryssar.
Jag måste än en gång betona att de ryssar man möter i servicesektorn oftast är mindre trevliga. En kompis till mig skulle köpa en bakad potatis ute på stan, normalt är att man kan få lite betänketid, särskild när det inte är någon kö bakom en. Nej då blir de irriterad på en. Vilket det då gäller att skälla tillbaka. Fast jag kan förstå dem, Moskva är en av världens dyraste städer att leva i, om man tar hänsyn till vad medellönen är. Jag söker för tillfället inte något jobb, men jag vet att för de okvalificerade jobben är det inte ovanligt att tjäna så lite som 15-20 $ per dag. Det blir ungefär mellan 600-800 rubel. När de affischerar i tunnelbanan ligger lönen på mellan 8 000-24 000 rubel. Det högst betalda arbetet var givetvis tågförare, vilket endast män fick söka. Jag har för mig att ingångslönen på McDonalds också ligger på 8000 rubel. Att begära att människor ska vara trevliga mot mig när de samtidigt får skrattretande lite betalt (och det är knappast några korta åtta timmarspass) är att begära för mycket.

Kazan
Kazan var en väldigt vacker stad (nästa år är den 1000 år), men den borde ha varit ännu vackrare. Staden är full av gamla hus från början av 1900-talet som var öde och förfallna. Jag kunde inte räkna alla hus, men det var många och det var på de centrala gatorna. Från hotellet vid tågstationen in till centrum, skulle jag gissa på att vi hann passera ungefär 20 ödehus. Detta var en promenad på ungefär 15 minuter. Husen från början av 1900-talet var helt klart överrepresenterade. Jag kan förstå att det var just dessa hus som var övergivna, de var väl småborgerliga. Vad inte kan förstå är varför man överger väl fungerande hus. Jag tycks komma ihåg att när jag var i Tallinn fick jag berättat att de ryssar som flyttade in under Sovjettiden föredrog att bosätta sig utanför staden, medan esterna fick nöja sig med "slummen" i centrum. Att det skulle vara något liknande i Kazan är den enda förklaring jag har kommit på. Följden av detta var att centrum var relativt öde. Staden kändes mer som Lund än som Stockholm (Kazan har ungefär en miljon invånare) Jag gissar att människorna hade trängts ihop på de stora betongkomplexen, i förorterna. Det fanns nämligen väldigt många sådana förorter, jag var inte ute i någon men såg många på avstånd.

I Kazan fick jag nya exempel på hur trevliga ryssarna kan vara, vi var på restaurang och blev väldigt vänligt bemötta. Förvisso hade det nog inte varit så många västerlänningar på den restaurangen tidigare. Under kvällen fick jag bland annat en lektion i uzbekisk dans. Jag kan emellertid inte påstå att jag nu till fullo behärskar denna ädla konstform. Det jag annars kan konstatera är att Kazan verkar vara en rik stad, de reparerade faktiskt många av husen. Jag var förvisso inte ute i förorterna och såg hur det såg ut där, men Tatarstan har ju en hel del olja och jag tror inte de behöver lämna ifrån sig lika mycket i skatt eftersom det är relativt självständigt. Atmosfären var också lite lugnare än i Moskva. I Moskva är det alltid ont om plats och alla har bråttom någonstans. Annars var staden som vilken annan rysk stad som helst. Detta om man bortser från att det fanns en del moskéer, Kreml var lite smäckare och såg inte lika klumpig ut som en vanlig Kreml. Gatunamnen var desamma som i alla andra städer, med smärre variationer. Det fanns gatunamn uppkallade efter Kirov, Dzerzjinskij, Kalinin, Marx och Tjernysjevskij med flera. De gamla kommunisterna fortsätter att finnas i städerna. Det mest konstiga var förra året då jag såg Karl Radeks gata i Suzdal. Det måste innebära att gatan har hetat så från 1930-talet. En annan favorit är Litvinovs gata i Nizjnij Novgorod. Inte ens alla städer har bytt namn än, Nizjnij Novgorod heter halvt om halvt fortfarande Gorkij, det står åtminstone så på tågbiljetten. Det verkar vara ännu värre i en annan stad, jag vet inte vilket som är det vanligaste namnet: Kirov eller Vjatka.
Sen finns exemplen med städer som bytt namn men vars oblaster fortfarande heter det gamla namnet. St Petersburg och Jekaterinburg för att nämna de två mest kända. Slutligen städer som inte kan byta namn, vad skulle Komsomolsk-na-Amur heta istället? Detta är troligtvis en annan anledning till varför jag tycker Ryssland är intressant, historien finns närvarande i hela samhället. Som intresserad av Sovjetunionen så är det ett litet substitut för att jag inte fick uppleva Sovjetunionen på nära håll. Jag hade absolut inte velat bo i Sovjettunionen och jag önskar inte tillbaka förtrycket. Men även om jag läser alla böcker jag kan få tag i och pratar med ögonvittnen, är jag säker på att jag ändå inte förstår hur Sovjetunionen fungerade.

Jag har sagt att allt kan hända i Ryssland. Det kanske är lika bra att jag ger exempel på vad jag menar. Jag hade inte blivit förvånad, om jag en dag hade hamnat på ett tåg i tunnelbanan ensam med Putin och hans livvakter. Kanske förvånad, men jag hade inte förgäves nypt mig i armen för att vakna. Något i den pariteten har inte hänt mig, däremot är det just de små oväntade sakerna som gör att jag tror att allt kan hända. I Sverige har jag aldrig blivit bjuden på frukost på tåget. Jag vet att det hjälper att jag är utlänning, men vi pratade knappt med varandra. Att en gumma kan engagera fem andra människor på bussen hur jag ska gå för att komma till museet i Gorki Leniniskij (där Lenin dog) tycker jag också är extraordinärt. Att tre för varandra helt okända människor på fem minuter kan lära känna varandra och spela ett parti kort, efter 10 minuter skämtar de med varandra som om de känt varandra i tio år och efter 15 minuter presenterar de sig för varandra. Återigen blev jag vittne till detta på en tågresa. Detta kanske händer i Sverige också, men i så fall ser jag det inte för att jag är van vid det och att jag är rysslandsromantiker. Det finns gott om sådana här exempel.

Jag vill påstå att Ryssland är ett land av kontraster. I Sverige så är jag van vid att bli bemött med tillgjord trevlighet. I Ryssland däremot så blir jag aldrig bemött med något tillgjort trevlighet, detta såvida jag inte går in i någon av affärerna av västerländsk modell. I de flesta serviceinrättningarna är jag inställd på ett högst neutralt bemötande. När jag däremot frågar någon privatperson kan allt hända. Givetvis kan de inte ha tid, eller bara säga att de inte har tid, eller om de inte vet kan de engagera omgivningen för att ta reda på svaret, eller engagerar sig omgivningen själv när de inser att någon behöver hjälp eller kan de insistera på att följa en till platsen man vill till. Alla av dessa saker har hänt mig. Livet i Ryssland är mer komplicerat än det borde vara men det känns som människorna är mer naturliga. De drar sig inte för att visa känslor, även om det är negativa känslor. Kanske just för att livet i Ryssland så länge har varit onödigt komplicerat, har detta lett till att människorna inte bryr sig om småsaker som inte egentligen inte spelar någon roll.

Klassamhället i Sovjetunionen
Det är intressant att se hur klassamhället från Sovjetunionen fortfarande finns kvar. Om vi tar exempel från universitet. Den kemiska och fysiska fakulteten var under Sovjettiden de mest prioriterade. Dessa två fakulteter har fortfarande de finaste byggnaderna (byggda i samma stil som huvudbyggnaden), och jag har för mig att rektorn för hela universitet fortfarande ska komma från någon av dessa två fakulteter. Det är förvisso inte så lätt att ändra på byggnader över en natt, vad som däremot är mycket tydligare är maten. På universitetet finns det många matsalar, de som är bäst är de gamla lärarmatsalarna på andra våningen (samt en nyligen upptäckt matsal vars fakultetstillhörighet jag inte vet, jag gissar på fysiska, då den ligger rätt nära matsalen). Nu för tiden får även studenter äta i lärarmatsalarna, men för 30 år sedan så kan jag inte tänka mig det. Maten och servicen är bättre. Vidare får lärare tränga sig i de kaféer som finns i bygganden jag pluggar i. Detta beteende finns också när man ska köpa tågbiljetter, kassan för partifunktionärer är förvisso borta (om de nu ens behövde stå i kö), men krigskassan finns kvar. Där kan soldater, veteraner och änkor ställa sig. Jag vill inte beröva änkorna denna lilla fördel, men det är helt klart ett påfund från det sovjetiska klassamhället.

Gå på museum i Ryssland
Ett annat arv från Sovjettiden som jag kommer i kontakt med är bemanningen på museum. Precis som i tunnelbanan är det alldeles för många som arbetar. Idealet är att det ska sitta en liten gumma i varje rum och stirra på mig. Vad ska hon överhuvudtaget kunna göra? Hon kan säga till mig när jag kommer för nära något, men sen då?

För att ta det hela från början. Man börjar med att betala inträde Jag som rysk student betalar åtminstone löjligt låga priser. Vasilvskij katedralen vid Röda Torget kostar för mig 10 rubel och 100 rubel för vanliga utlänningar. När man väl kommer in i museet ska man oftast hänga av sig i garderoben som är gratis. Sen är det som sagt en gumma i varje rum. Om museet är så litet att de inte har fått tilldelat sig en gumma i varje rum, så kan man vara säker på att man blir skuggade av en gumma. Det var riktigt löjligt när jag var ute i Gorkij Leninskij. Jag gissar på att jag och det kanadensiska paret som jag träffade där var det enda gästerna på hela dagen, vad jag såg så fanns det sju eller åtta gummor museet. Varav en var vår guide (hon var i och för sig mycket trevlig), det var förbjudet att gå i museet utan guide. Till detta kom två vakter med maskingevär som vaktade Lenins bil och släde. Jag tror att Lenin fortfarande är den andre mest bevakade personen i Ryssland (jag har i och för sig inte försökt muta vakterna) för att komma in i mausoleet så måste man först gå genom två säkerhetskontroller. Man får inte ha kamera eller någon större väska med sig. Inne i mausoleet finns sju vakter och om man lägger till vakterna vid kontrollerna och längs muren så borde det bli uppemot en femton stycken. Detta för att vakta en vaxdocka! Reglerna för att gå i mausoleet och längs muren är: ha inte händerna i fickorna, stanna inte, prata inte för mycket det enda man får göra utan att bli tillsagd är att gå genom i tyst begrundan. Det finns emellertid museum där det rent av blir glada av att se en och inte betraktar en med misstänksamhet, som om man skulle sno hela museet om de tittade bort en minut. Metromuseet i Moskva är ett, ett annat är Sacharovmuseet i Nizjnij Novgorod.


Det obekväma Ryssland
Ryssland är som fördomen jag har om Texas. Allt ska vara stort, om det sen är praktiskt är en annan sak. St Petersburg har tre miljoner människor, men fortfarande inte något rent vatten. Jag vet inte hur farligt det är för de som bor i staden, men turister avråds från att ens borsta tänderna i vattnet. Detta i ett land som lyckades placera både den första hunden, mannen och kvinnan i rymden. Detta är det mest extrema exemplet jag kan komma på men det finns gott om andra. Moskva är egentligen inte byggt för att människor ska bo där. Staden är endast byggd för att vara stor och pampig. Det finns flera exempel på detta. Det mest logiska vore att lägga en metrostation vid universitet, detta med tanke på hur många som varje dag åker dit. Det finns förvisso en metrostation som heter universitetet men den ligger en 10-15 minuters gångväg härifrån. Det finns inget som helst nattliv runt universitetet, jag måste ta mig in till centrum om jag vill röra på benen. Vill jag gå på bio måste jag åka två metrostationer. Om jag överhuvudtaget vill göra något mer än plugga, sova och äta måste jag vara beredd på en 15 minuters promenad och sen eventuellt en tur med metron. Jag tycker förvisso inte det är så jobbigt, men det är dumt. Moskva och universitetet och är inte byggda för att vara bekväma eller praktiska, de ska endast slå en med häpnad. En kompis till mig pluggar på ett annat universitet (högskola?) i Moskva. När han ska tvätta måste han åka till MGU för att göra det. Det kanske finns någon tvättinrättning närmare honom, men han har inte hittat den. Detta fenomen återfinns också hur byggnaderna är byggda. Universitetets huvudingång används knappt då den bara är byggd för att vara pampig, utanför den ligger det bara en park och en stor paradgata. När man ska passera in i huvudbyggnaden på universitetet hade det underlättat om de hade öppnat några fler dörrar. Det finns gott om dörrar, men det finns bara en som är öppen, detta leder till att trafiken blir enkelriktad. Förvisso en bagatell, men om det finns jättemånga dörrar varför använder man inte dem? Ett annat liknande exempel är i huset jag har mina lektioner i. Förutom att det är stort och fult så finns det ett begränsat antal hissar, fyra tror jag. Det finns minst dubbelt så många hissar, fast de är avstängda. På grund av att hissarna är så få, att alla börjar sina lektioner samtidigt och att hissarna är fruktansvärt långsamma så tvingas man ta trapporna och det är samma sak där. Trapporna är få, trånga och fulla med människor som står och röker. Om det skulle börja brinna så tvivlar jag på att ens hälften skulle komma ut ur huset. Det påminner mig om första terminen jag var här. Samtidigt var det en brand i ett studenthem i staden. Damen på min våning tyckte givetvis detta var hemskt och var rädd för att samma skulle hända på universitetet. Därför gick hon runt och satte upp nya evakueringslappar i alla rum (lapparna såg precis likadana ut som de gamla). Hon ville också förklara för mig hur man skulle evakuera byggnaden. Först skulle man inte ta hissarna, istället skulle man använda sig någon av de två nödutgångarna. Jag frågade om den ena nödutgången var olåst, jag hade nämligen aldrig sett den dörren öppen, svaret jag får är: Nej, men jag har nyckeln. Om det började brinna var väl tanken att jag snällt skulle gå och fråga om hon kunde låsa upp så jag inte blev innebränd, därefter skulle hon leta upp den rätta nyckeln bland sina hundratals nycklar.

Att köa i Ryssland
En detalj jag gillar med Ryssland är sättet de köar på. Förra året, när jag skulle boka min flygbiljett hem, gick jag till Aeroflots kontor. Jag var van vid att ta en liten kölapp och snällt sätta mig ner och vänta. Jag letade febrilt efter kölappar, ända tills jag kom på att när man kommer in i något väntrum ska man fråga vem som är sist. Därefter ska man helst säga till den personen att man är efter honom/henne. Då ska det rent teoretiskt vara möjligt att gå ifrån från kontoret för att komma tillbaka senare och ändå ha behålla sin plats. Det händer ofta mig att jag står sist i någon kö och det kommer fram personer som säger att de är efter mig. Därefter går de därifrån, efter några minuter när de har uträttat vad de skulle göra kommer de tillbaka, min uppgift blir då att vara vittne på att personen verkligen har rätt att stå där ifall någon skulle få för sig att ifrågasätta detta. Det händer förvisso aldrig att någon tvivlar på att personen verkligen bör stå där, fenomenet är så utbrett. Jag antar att ryssarna inte tränger sig mer än på andra ställen på jorden, detta gäller inte på nattklubbar för kommer alla in, som högst kan man behöva stå i kö några minuter. Det finns dock ett fenomen som är mycket vanligt, det är att bara tränga sig lite grann. Är det en lång kö och man bara ska ha något litet så är det bara att gå längst fram i kön och säga vad man vill ha, detta är helt accepterat.

Annat jag gillar med Ryssland
Andra saker som jag gillar med Ryssland men som jag inte kan ta upp är: Nattlivet är betydligt bättre, prisläget är mer behagligt för mig och jag tycker maten är god även om den ibland har lite för mycket dill i sig. Böcker är löjligt billiga, detta gäller dock bara ryska böcker. Jag kan inte heller undanhålla det faktum att jag tycker det är skönt att inte behöva passa tiderna på systembolaget, fast om det ska klassas som en bra sak kan väl diskuteras.

Rysk vardag

Detta skrev jag under höstterminen 2004 till det emineneta internetforumet jag är med i (http://forum.skalman.nu) Denna text innehåller djupa iaktagelser gjorda av mig i Ryssland. En del av mina åsikter och iaktagelser har säkerts ändrats eftersom jag nu har varit längre i Ryssland.

Människorna
När man är van vid den goda service som finns i Sverige, blir man först en smula chockad över frånvaron av service överhuvudtaget. Kaféet där jag brukar äta frukost är privatägt, och man kan därför anta att de vill locka så många kunder som möjligt till sig. Icke sa Nicke, problemen börjar när man kommer dit, de ska öppna 9.30 men öppnar tidigast 9.45. En dag öppnade de inte förrän 12.00 det har aldrig hänt att de har öppnat i tid, minst en kvart för sent. Väl inkommen kan allt hända, från att kocken inte är där till att maten är slut. Enstaka gånger kan allt hända, men när det händer upprepade gånger så börjar man undra. När gröten har varit slut en hel vecka, har jag ibland haft lust och gå in i affären bredvid för att köpa lite gröt till dem. Hela stämningen präglas också av; "vad jobbigt att just du väljer att besöka vårt Café för att äta frukost, ser du inte att vi försöker jobba så lite som möjligt". När man väl vill betala så brukar jag ge tio rubel i dricks, detta tycker jag är mycket med tanke på att hela frukosten kostar 30 rubel. Blir man vänligare bemött för det nästa gång? Nej, absolut inte.
Detta beteende är inte unikt, en gång frågade jag snällt om jag kunde få lite sås (i en annan matsal) svaret var nej, den såsen var bara till en viss rätt. I spritbutiken blir de oftast sura för att man inte har exakt jämna pengar, istället för 35 rubel hade jag kanske bara en 50 rubelsedel. En annan dag, efter att jag hade varit och simmat på Olympiastadion, ville jag köpa milkshake, jag stod länge och valde mellan apelsin eller vanilj (det är sådana små beslut som avgör livet) när jag väl hade valt och sade min beställning fick jag svaret av damen att hon hade paus. Hon satt bara där och gjorde inget, jag var nog första kunden på en halvtimme men halvtre skulle hon som alltid ha paus. Överlag kan man säga att om man har någon begäran eller önskemål utöver det vanliga möts man suck och jämmer, detta gäller förresten även om man har en vanlig begäran.
I ärlighetens namn ska dock sägas att det blir bättre hela tiden och ryssarna kan vara väldigt trevliga även i officela sammanhang. Då det händer blir jag alltid förvånad så jag kommer alltid av mig. En natt träffade jag på tre biffiga poliser, som trots att klockan var fem på morgonen var mycket trevliga. Mitt passfoto lättade dock upp stämningen enormt, poliserna skrattade länge åt hur konstig jag ser ut på det. På universitetet blir man dock sällan mer än neutralt bemött. De privatpersoner som jag har fått kontakt med, frågat efter vägen, umgåtts med mera har alla varit trevliga.


Hur man blir utskälld på ryska – och hur man skäller tillbaka
Min tolkning är att ryssarna inte vill hjälpa en såvida de inte tjänar något på det, en rest efter det bristsamhälle som präglade Sovjetunionen. På grund av detta så är de också buttra och vresiga. Frågar man efter 500 rubelsedlar istället för 1000 rubelsedlar när man växlar får man var beredd på ett blankt nej, och i så fall måste man snabbt välja - kapitulera eller stå på sig. Böna hjälper inte. Man ska tala som om man kan ryska flytande och vara bestämd, stammar man eller stavar sig genom orden hugger de lätt. En gång när jag tog ut pengar från en bankomat kom det ut en trasig sedel. Jag tänkte att det kanske vore bäst att växla den så fort som möjligt, ingen kommer vilja acceptera en trasig sedel av mig. Jag gick till banken, förklarade mitt problem. Kassörskan sa att hon ville se kvittot. I Sverige hade jag mötts med ett leende och fått byta sedeln direkt utan något kvitto. Svaret jag får är att kvittot är från 11/6 och sedeln kan därför inte bytas. Jag hävdar att kvittot är från 6/11 och vi börjar bråka om vem som har rätt. Jag anklagar deras bankomat för att vara felaktigt och att de måste växla till mig med mera. Tillslut vinner jag och känner mig mycket stolt över mig. Vad jag vill ha sagt är att man måste vara självsäker och stå på sig, enkel logik råder inte.
En annan gång kom en kompis till mig fem minuter för sent till tvättstugan. Han blir givetvis utskälld av föreståndarinnan. (Han har ju ockuperat tvättmaskinen fem minuter extra, det borde ju vara spöstraff på det) Han skäller tillbaka, på engelska (då han inte kan mycket ryska och inte förstår vad hon säger), eftersom han skällde tillbaka slutar hon skälla och lämnar honom i fred. Det viktiga är inte vad man säger utan hur man säger det.
Paradoxalt är det mycket viktigt att vara silkeslen när man pratar med till exempel sina lärare. Om jag skulle vilja lära mig mer grammatik för att jag är dålig på det eller tycker att vi ska gå snabba upp tempot, räcker det inte med att jag säger det. Om jag gör det så uppfattar läraren det som kritik mot sig.

Rysk byråkrati
Det är så illa som ni tänker. Även de enklaste saker blir till överstigliga berg här. Ska man ha lånekort på biblioteket ska man presentera; pass, studentkort, ett foto och dessutom betala för att få ett lånekort. Vill man sen ha ett läsekort för att sitta i läsesalen krävs det ytterliggare ett kort och den därtill hörande proceduren.
När en av mina kompisar kom på besök bodde han på hotell Rossija. För att få följa med honom upp till rummet för att förfesta, var jag tvungen att låna hans hotelldokument och gå till ett litet kontor för att fylla i massa information och styrka min identitet. Då fick jag ett litet papper som jag fick visa upp innan jag gick in i hissen. Jag är säker på att det jag verkligen skrev kollades om det stämde. Det är bara en kvarleva från Sovjettiden. En annan gång gick klippkortet till metron sönder, för att få nytt var man tvungen att gå till ett rum någonstans, (jag blev utskälld för att jag inte visste var rummet låg) jag insåg att jag nog besparade mig en halvtimmes kö om jag valde att köpa ett nytt istället. Förlusten jag gjorde var 50 rubel. Känner mig som en riktig rik student här, nu vet jag hur bratsen på Göteborgs och Malmö Nation i Lund känner sig.
Att ta in bagage i min sektor är inget problem, problemet börjar när man vill ta ut sitt bagage igen. Det kan vara så illa att man blir stoppad och frågad efter propusk (bevis på att man får ta ut väskorna). Detta propusk får man av föreståndarinnan på våningen. Jag har aldrig lyckats förstå vad den lilla lappen ska vara bra för. De tittar aldrig i väskorna så att man inte tar ut något av den moderna och värdefulla inredningen, inte heller försäkrar de sig om att det är just mina väskor. Detta hela strider mot all form av logik. Om jag bor i sektorn måste jag väl kunna bestämma vad jag ska göra med mina väskor. Icke sa Nicke det är rysk logik.
Sista exemplet på min erfarenhet av den ryska byråkratin är när jag bestämde mig för att börja simma i olympiastadion. Den som tror att det bara är att gå dit, betala och sen börja simma kan inte ha mer fel. Först kan man bara köpa simmtid för tre månader i taget. Jag fick oktober, november och december söndagar mellan 13-14. Jag var då tvungen att presentera ID, boendeadress, telefonnummer (skulle de ringa hem till mig om min simmtid blev inställd?) och ytterliggare ett foto. Dessutom skulle doktorn, som finns på simhallen, göra en hälsoundersökning av mig. Hälsoundersökningen bestod i att läkaren skrev under pappret som försäkrade att jag frisk, detta utan att jag hade sett doktorn. För att väl få simma så var jag på min väg in till omklädningsrummet tvungen att passera två vaksamma tanter. Den sista tanten kontrollerade att min skor inte var smutsiga (hos tjejerna kollade hon även att de hade badmössa, jag undrar om tanterna även kollade idrottsmännens skor vid OS 1980). Överlag kan man säga att man möts av en ovilja av att hjälpa till, även av dem som har betalt för att bara hjälpa en. Det gäller att man redan från början är bestämd och säger hur man vill ha det och stå på sig. Allting är jobbigt i Ryssland, men om man bara står på sig tillräckligt länge så kan man få allt. Fast man ska inte lita på en okänd ryss ord, säger de att det ska fixa det ska man inte tro det förrän man ser resultatet.

Jobba i Ryssland
Idag såg jag någon slags reparation, två mån grävde en grop i marken medan sex andra män bara stod och tittade på. Arbetskraften är väldigt billig här och det märks. Vid varje rulltrappa i metron sitter det någon och kollar så att inget händer. Det händer givetvis aldrig något, jag har många gånger undrat över vad som verkligen skulle hända om något hände. Jag gissar att de anställda inte vet vad de ska göra, efter flera års sittande vid samma rulltrappa dag ut och dag in så är nog inte reaktionsförmågan den bästa. Detta är för mig ett tydligt arv efter Sovjetunionen, det är bara ett låtsasjobb skapat för att alla ska ha arbete. Det märks överallt att man är överbemmanade.

Alkohol
Den populäraste alkoholhaltiga drycken i Ryssland är faktiskt öl. Öl kan man dricka när som helst, när man är på väg till jobbet på morgonen, när man är ute och går på gatan, i metron ja det är aldrig fel med en öl. Alla kan också dricka det, jag har sett allt från barn som inte kan ha varit mer än 11-12 dricka öl och röka klockan 11 på förmiddagen till en modern affärskvinna på väg till jobbet drickande en öl. Vodka är dock fortfarande stort här och det är väl mer än en dricka man tar hemma när man har fest. Jag fick häromveckan reda på att det ska införas en lag i Ryssland som förbjuder reklam för öl i TV. Jag frågade min lärare om lagen även gällde vodka. Min lärare svarade nej då det var helt onödigt, vodka behöver man ju inte göra reklam för i TV. Det som emellertid är mer talande än mina exempel är de alkoholrelaterade sjukdomarna och medellivslängden i Ryssland på grund av för hög alkoholkonsumtion. Det får ni leta upp själva.

Bara dumma saker
Jag har ett gemensamt drag med alla utlänningar som är här. Alla blir förvånade på de ryska kvastarna. Istället för att köpa en lång kvast så man ska stå upprätt och sopa, väljer Ryssland att behålla de gamla vanliga riskvastarna. Dessa kvastar är cirka en 50 cm långa och det innebär att alla måste böja sig för att sopa. Kvastarna sopar dessutom väldigt dåligt. Varför skaffar man inte normala kvastar så man kan stå upp och sopa, jag är säker på att många ryggar hade mått bättre av det. Det enda som jag hittills upplevt som jobbigt i Ryssland är att rökplatsen på min fakultet är förlagd till den lilla trappan, i vilken alla måste gå i. Detta gör att när man kommer till sitt klassrum, är man halvt rökförgiftad och irriterad på alla som stått ivägen i trappan.

Ryssland och historien
Jag kan inte påstå att jag äger någon expertkunskap om hur Ryssland har tagit itu med sin historia. Generellt skulle jag säga att ryssarna har väldigt liten kunskap om vad som hände på 1900-talet. Jag tror att få skulle kunna säga hur många som exempelvis dog under Stalins tid. Däremot hoppas jag att alla kan komma ihåg att många av deras anhöriga dog under de mest hemska förhållanden anklagade med de mest absurda anklagelser. Fast det verkar ändå som få tar det till sig. Det var nyligen en diskussion på forumet om Stalinnostalgin, och jag tycker det verkar vara på modet att bära CCCP tröjor här. Ryssarnas relation till Sovjetunionen verkar vara mycket svår. Jag tror att det finns ett stort intresse för historia, framförallt andra världskriget. (Detta bygger på min genomgång av historiehyllan på Dom Knigi) Det finns, vad jag vet, inget museum i Moskva som tar upp historien efter 1950.

När man gifter sig så är det tradition att man ska lägga blommor på något krigminnesmärke från andra världskriget, (med andra världskriget menar jag givetvis Stora fosterländska kriget, något minnesmärke (eller för den delen utställning i något museum) över Polen, Baltikum och Finland finns inte) det ingen tycks ifrågasätta är man kämpade för en regim som inte var humanare än nazismen. Det är detta som gör det så svårt, Sovjetunionen hade många stora framgångar. De vann över Tyskland, de skickade upp den första hunden, mannen, kvinnan i rymden, bolsjevikerna fick äran för att ha industrialiserat landet och gjort landet till en supermakt. Hur ska man väga detta mot allt det lidande som befolkningen samtidigt fick genomlida? Det kommer att dröja länge innan Ryssland har tagit itu med sin historia. Först och främst tror jag ingen riktigt vill det, alla har något att dölja. Att leva ärligt i land som Sovjetunionen går helt enkelt inte. På grund av Sovjetunionens inneboende system så hade det inte gått att överleva genom att inte mygla lite då och då, eller göra saker man så här i efterhand inte kanske är så stolt över. Jag hoppas att man inte heller kommer ta itu med sin historia så grundligt som jag antar att många på forumet vill, det skulle vara direkt dumt att ta bort alla symboler som påminner om Sovjettiden. Dels är de väldigt många, dels är det en del av landets atmosfär och slutligen skulle många saker bli mycket fulare. Tunnelbanan i Moskva, som är den vackraste i världen, (såvida man inte spyr direkt man ser en stjärna) skulle få byggas om helt om man skulle ta bort all kommunistsymbolik. Nu kanske många utbrister men tänk om Tyskland hade vimlat av hakkors? Ja det hade ju inte varit så bra. I västvärlden tror jag att vi generellt har mycket svårt att se att en röd stjärna i Ryssland kan symbolisera något annat än våld, terror och förtryck. Det som försvårar det ytterliggare för Ryssland, är att Ryssland var den statsbärande republiken i Sovjetunionen. De andra före detta Sovjetrepublikerna kan välja och vraka vad de tycker är bra och dåligt. Ukraina kan hävda att partisanerna i Ukraina under kriget var nationalister och kämpade för Ukraina. Kollektiviseringen däremot kan man enkelt skylla på något sovjetiskt, det vill säga ryskt. Ryssland kan inte göra på samma sak just för att landet var statsbärande, att Stalin kom från Georgien har ingen betydelse.
Till detta kommer brist på pengar och hur ska man kunna ta itu med Sovjetunionen samtidigt den sovjetiska mentaliteten finns kvar i många delar i landet. Kan tillägga att jag var i Nizjny Novgorod (har hållit i telefonen som Sacharov genom Gorbatjov fick reda på att han var frsläppt från sin exil) förra helgen och jag häpnade över hur många statyer som fanns kvar från Sovjettiden där. I Moskva är det ont om statyer från sovjettiden, I NN fanns Vorosjilov, Lenin, Konev, Sverdlov med flera. Mer än att säga att ryssarnas förhållande till sin historia är ambivalent kan jag egentligen inte säga.

Jag har nu målat upp en väldigt negativ bild av Ryssland. De var dock meningen att jag endast skulle lista de dåliga sidorna i Ryssland. Jag vill dock poängtera att det finns mycket goda saker i Ryssland. Det finns trots allt en anledning till varför jag tycker om landet och gillar det mer och mer ju mer jag kommer i kontakt med det. Det är väldigt svårt att förklara varför man är intresserade av ett speciellt land, och jag kan inte förklara det mer än att jag gillar allt det som är annorlunda i Ryssland. Precis som jag tycker det kan vara irriterande med all byråkrati så är det också spännande. Jag är väldigt spänd på den dagen då jag ska lämna mitt rum, och jag måste förklara att trots att jag har skrivit på en inventarielista att jag har två stolar på mitt rum (innan jag såg rummet) så har jag aldrig haft mer än en stol.
Varje dag kan förvandlas till ett äventyr och bakom varje hörn kan en ny överraskning hoppa fram (på gott och ont).
Om det är något jag har glömt att ta upp eller pratar i nattmössan litar jag på att ni säger till. Nu åker jag dock till Kazan, tillbaka på måndag.

Födelsedag och segerdag

Juni 2005
Först och främst får ni tacka Johan N för att ni får detta mail, jag pratade med honom igår på ICQ och det uppdagades att han inte visste vad jag ska göra den närmsta tiden och därför får ni detta.
För det andra jag kommer hem runt den 20: e juni, jag missar därför helt studenterna. Jag ber om ursäkt, detta året är nog det år som jag allra mest hade velat gå (förutom mitt eget år då) detta då mina gamla frilufsare nu tar steget från att vara flitiga gymnasister till att bli dekadenta studenter. Jag önskar er alla framgång i den transformationen och njut av tiden.

För det tredje trodde ni detta skulle bli det sista massmailet från Ryssland, men ni har fel. Jag åker tillbaka i höst och stannar tills juni. Som förhoppningsvis alla vet jobbar jag nu på svenska skolan i Moskva på förskoleavdelningen. Nästa termin har jag blivit befordrad och fått jobb på högstadiet. Min titel kommer inte längre vara förskoleassisten (förutom i undantagsfall) istället är det handledare/klassföreståndare. Jag kommer att ha tolv elever som jag ska handleda, deras riktiga lärare sitter i Sverige och man håller kontakten med hjälp av någon ny fluga som kallas Internet eller kort och gott nätet. Jag ska bara sitta och se till att man gör vad man ska och inte spelar nätverksspel och gör sina läxor i tid. Detta har fått flera drastiska konsekvenser. Jag har för första gången på två år skaffat mig en fickkalender, en gul och som jag tror alla utom jag tycker är ful. I den ska jag skriva upp viktiga saker som när jag ska ha kvartssamtal med mera. Den andra drastiska åtgärden är att sen förste augusti tänker jag säga upp mitt rum på Malmö Nation och innan dess kommer jag ha en rejäl utflyttningsfest.

Jag har blivit oerhört glad att jag får stanna ännu ett år till i Moskva. I söndags var jag ute och gick och bara njöt av att vara här. Jag såg även på Star Wars episod tre, och förstod allt utom en sak (de pratade ryska) jag förstår inte varför C3PO blev förskräckt i den sista scenen han var med i, hann inte uppfatta det. Om någon vet så snälla säg till. Dessutom får ni alla ett helt nytt år på er att besöka mig. I övrigt är det som vanligt, dygnet har för få timmar och det är väl en anledning till att jag inte har skrivit tidigare. En annan anledning är att jag har haft två besök de senaste tre helgerna. Mina dagar ser ut som följande, jag går upp 7.30 och börjar jobba 9.00 och på jobbet får jag vara fram till klockan tre, på måndagar, tisdagar och torsdagar får jag skynda mig iväg för då ska jag ha ryska en timme senare vilken slutar 18.40. Runt 20.00 brukar jag vara hemma. På onsdagar har vi planering på skolan och då brukar jag vara hemma runt 18.00 och på fredagar stannar jag kvar i skolan för att ta del av en tjänsteförmån som heter fri öl. På helgerna försöker jag hinna med allt det som jag annars skulle göra, dricka öl, gå på klubbar, besöka mausoleet och andra museer, njuta av Moskva, vara bakfull och allt annat som kan fröjda en kille i tjugofemårsåldern. Inte konstigt att det finns för få timmar på dygnet, om jag fick önska mig något skulle det vara att jag inte behövde sova så många timmar. Nu undrar säkert många hur jag hinner med att plugga läxor, svaret är att det gör jag inte. Min dagliga läxläsning brukar inskränka sig till att jag har en lapp i fickan med glosor som jag försöker lära mig under dagen. Det går rätt bra. Annars försöker jag att prata och läsa så mycket som möjligt. Jag känner mig inte så motiverad att direkt när jag kommit hem på vardagrana sätta mig och plugga, jag tar hellre en bok och läser eller åker in till stan. Till detta ska tilläggas att jag har ett livstidsprojekt att kartlägga alla som ligger begravda i Kremlmuren, detta är oerhört spännande och tar ytterliggare tid i anspråk.

Utvalda saker som jag har sysslat med under den senaste tiden: Jag fyllde år den 13:e april vilket var mycket roligt och vi hade en stilla middag jag och fyra grabbar. Två dagar senare gick vi ut, först hade vi förfest på mitt rum då jag bland annat fick en femlitersöltunna i present. Denna sprutade mycket öl men väldigt lite där man ville ha det, i glaset. Några tangenter på mitt skrivbord gick sönder; delete, fem, fyra ctrl, frågetecken och apostrof. Hur detta skedde har jag inte förstått. Sedan var det in i taxi där jag och min öldunk själva fick lyssna på en tragisk kärlekshistoria från 1970-talets Moskva. Sedan hade jag min bästa utekväll i Moskva och var mycket ………….

Jag har lärt mig att åka rullskridskor, detta gick väl så där. Jag fick ett gigantiskt blåmärke på smalbenet när jag körde in i ett järnrör. Detta trots att jag bar alla de skydd man kunde behöva, jag var dessutom den enda killen som bar något skydd. Jag var med andra ord mycket omacho. Jag har gått sönder mina skor och behöver köpa nya, men har hittills inte hunnit. Jag har firat segerdagen i Ryssland, vilket för en gångs skull innefattade lite alkohol. Anledningen var att de hade stängt alla butiker i Moskva som sålde alkohol, vi lyckades dock mygla till oss lite diskret i en kiosk. Jag befriade sedan en moskvaflagga från dess tråkiga plats på en fasad och satte senare upp den i mitt rum istället. Efter detta var jag i segerparken där jag gick omkring till 23 då ville jag hem ,men det ville alla andra också men de närmsta nedgångarna till metron var stängd det var bara traska de fem kilometrarna in till centrum med alla de andra tusentals dumbommarna. Kolckan två var jag hemma och fick sedan snällt gå upp fem timmar senare, de andra dumbommarna var lediga och kunde utan problem vila ut dagen efter. Under dagen såg jag även Kofi Annans bil. Jag har även spelat bowling och gjorde då en trippelstrike. Jag har även varit hemma hos några av dem mer priviligerade svenskarna i staden och fått se hur de lever och det skiljer sig rätt mycket från mig, jag är dock säker på att jag lever det bästa livet. Som det ser ut nu ska jag åka tillbaka till Ryssland runt den 12:e augusti. Jag planerar att spendera det mesta av tiden till att vara i Lund och förkovra mig. Övrigt som hänt är att jag denna vecka drömt två gånger på ryska. Mitt hår är också mycket långt då det har uttrycks beundran för mitt lockiga hår. Jag har också helt vant mig av vid dillsmaken och tycker nu att den är lika naturliga som någon annan krydda i maten. Från och med den sjätte så kommer jag inte ha något varmvatten. För att summera så är allt bra, jag ser dock fram emot att komma hem. Jag har i över en månad längtat efter sill och den senaste tiden har jag också blivit mer och mer sugen på en Mer passionsfrukt.

Smolensk eller Dalby?

April 2005
Tänk er Dalby eller Södra Sandby, fast tio gånger större och med ett pedagogiskt universitet och en katedral så har ni Smolensk. Dit åkte jag i helgen. Varför åkte jag dit? Tja, det såg vackert ut på kartan i min guidebok och sen behövde jag vara för mig själv lite.

Jag tog mig till tågstationen (Belarusskaja) och kände den välbekanta doften av ryska tåg. Satte mig och väntade i den löjligt överdimensionerade väntsalen. Efter ett tag bordade jag tåget, tåg i Ryssland är löjligt små. Sängarna är ungefär 160 cm och jag är 192,5 cm, behöver väl inte säga att jag sov dåligt. Kom till Smolensk runt 6.00 och beslöt mig för att invänta gryningen och äta frukost. Det blev en fin dag och jag spatserade runt i parken och tittade på den gamla muren och alla hundar som var ute och rastade sina hundägare. Vid nio mötte jag massa studenter som spanade in mig för att jag var utlänningen och nog var allmänt avundsjuka för att jag uppenbarligen inte tänkte gå i skolan den dagen.

Jag tog massa bilder på minnesplaketter, Zjukov, Frunze, Tuchatjevksij, Kalinin, Kollontaj, var bara några av de högdjur som varit i staden. Jag bekantade mig också med vilka utmärkelser staden hade fått, den mest kända är ju givetvis att de fick status som hjältestad 1985. Fast staden hade även fåt två Leninordnar och en det stora fosterländska krigets ordern. En av Leninordern hade staden fått för sina framgångar för att de hade lyckats bärga mycket spannmål ett år. Sedan var jag och besåg en av de vackraste kyrkorna jag har sett i Ryssland, Uspenskij Sobor. Om jag inte missminner mig så tyckte även Napoleon den var otroligt vacker och förbjöd sina soldater att plundra den. Inte heller jag plundrade den och tillskillnad från de andra besökarna i kyrkan pussade jag inte den magiska ikonen som fanns där. Jag var också på två museer, historiska museet och museet för stora fosterländska kriget, på båda museerna beklagade de sig över att jag inte pluggade i Smolensk då hade jag fått gå in gratis, nu fick jag betala tio rubel per museum. Skandalöst. En av Smolensk tidigare stora exportframgångar var lin, jag avstod dock från detta museum.

Till lunch åt jag en mycket god pizza då det fanns ont om bord fick sällskap av en herre som var tvungen att ha lite vodka innan maten så att han lättare skulle kunna bestämma sig vad han var hungrig på, förvånande nog trugade han inte att jag skulle dricka med honom.
Jag var även på marknaden, fast där var inte så kul.
Sedan gick jag mest runt och njöt i solen drack öl och åt glass. Nattlivet i Smolensk kan betecknas som ickebefintligt. Det finns caféer och restauranger som är öppna länge, ett ställe skulle dessutom ha 80-tals kväll dagen efter. Fast det hetaste jag såg att man kunde göra i Smolensk var att hänga på centrala torget framför Leninstatyn och antingen åka skateboard, bara gå fram och tillbaka eller åka ett litet minitåg i några minuter. Staden var fin, men jag är verkligen glad att jag inte bor i den. Vad skulle jag då göra hela dagarna? Plugga ryska?

Det jag missade i Smolensk var Katyn. Jag var frestad att ta mig ut dit, men jag gissade att det inte var så bra. Fullt med snö var det antagligen och jag tror man ska besöka skogen på sommaren när det åtminstone finns lite skog. Nu har jag en anledning att åka tillbaka till Smolensk.

Inget speciellt

Mars 2005
Igår var jag glad, då töade det. Jag tyckte det var rätt trevligt med snö, snö som för en gång skull ligger kvar. Nu är jag emellertid hjärtligt trött på den. Som man kunde gissa så frös det sen, det innebar att vägarna var hala som en svart pist med bara is i. Detta ledde till att jag senare på kvällen ramlade och slog sönder två öl, som tur var lyckades jag rädda de andra två. Jag tvingades att jobba i fredags, men nu har jag en hel veckas påsklov. Den ska jag använda till att plugga stenhårt och kanske åka till Smolensk. Först ska jag dock kurera mig, jag fick försvara Sveriges ära igår. Var tvungen att visa att svenskar kan dricka vodka. Vad gör man inte för den svenska nationella äran.

Igår kom Andrejs flickvän på besök från Jekaterinburg, på grund av detta så beslöt sig Andrej att bjuda in till fest. Han bjöd därför hem alla han kunde komma på till Jean-Marie (sägs med fransk accent). Förutom mig så representerades Sverige av Alexander och Martin. Martin hade sin flickvän Dasja där (som vi kallar för Kasja, vilket betyder gröt på ryska) vilket uteslöt honom från det mesta av festandet och Alexander dricker som en käring (för att använda Martins ord). Oj, två paranteser i samma mening, det måste vara något slags rekord.
Jens skrev ett mail till mig i förrgår, kan ni tänka er Jens skriva mail, han hade inte riktigt förstått vad det är för skola jag jobbar på. Så det kanske är fler som inte har gjort det. Här är adressen dit http://www.sveskolmoskva.com/main.html det finns nu även bild på mig om ni har glömt hur jag ser ut. Här är en direkt länk till förskolan http://www.sveskolmoskva.com/forskolan.html Det är dyrt att ha sina barn där men det har föräldrarna råd med (uppenbarligen, annars hade inte barnen gått där) Jag jobbar på skolan för att jag ska kunna vara i Ryssland även nästa termin. Några planer på att bi ryss på heltid har jag dock inte. Vad jag ska göra nästa termin vet jag inte, kanske fortsätta som denna termin eller läsa lite historia.
Spännande saker som har hänt sedan jag skrev sist är att jag har åkt monorail, skaffat läsekort på Leninbiblioteket. Det är ett rätt tufft bibliotek. Varit på en kyrkogård och letat efter ett krigsminnesmärke men ej hittat det. Pluggat en massa vilket jag tror gett resultat. Snart läst ut min ryska bok om utrikesministrar. Varit på ett museum. Flummat runt lite i största allmänhet.
Hur är det mer er där hemma? Är allt sig likt? Jag har hört att det nästan är sommar i Sverige, stämmer det?

Flera klubbar

mars 2005
Tänkte upplysa er vad som händer i Ryssland. Alexander och Martin försöker hitta på olika sätt att stanna i Ryssland även nästa termin. Jag har mitt på det torra, jag har jobb och jag antar att jag även får fortsätta jobba där nästa termin om jag vill, vilket jag tror jag vill. Igår var jag och Alexander ute på utflykter. Först övertalade Alexander mig att vi skulle åka spårvagn nummer 39 till tjistie prydie. Jag var tveksam men jag måste erkänna att det var rätt trevligt, mest på grund av att jag fick se en fabrik som var uppkallad efter Sergo Ordzjonkie, en av Stalin kompisar som var kommissarie för den tunga industrin. Vi kom dock inte ända fram, utan fick byta till metron efter 1/3 väg. Vi såg emellertid ett 500 långt hus och jag har varit i de trakterna vid ett senare tillfälle och åkt rollerblades och då allvarligt skadat mig.
Vi åkte bort till monorailen som går från den gråa linjen till den orangea. Alexander var inte särskilt entusiastisk över järnvägen, han tyckte det var dumt att bygga den. Jag var lite mer positiv, jag tror på monorailen bygger de vidare och sänker priserna rejäklt så att även vanliga ryssar kan åka den så kan den bli en yttre ringlinje på metron.

När vi kom fram till VNDH gick vi in i parken, där vi åt och jag berättade om den 16:e sovjetrepubliken. Osäker på hur intresserad Alexander var av ämnet vi kom då in på nationsbildningar och varför Ukraina är en egen nation men inte Tatarstan. Jag har förresten kollat upp varför huvudgatan i Kazan heter Bauman. Det finns även gator i Moskva och till och med ett universitet som heter så. Min misstanke om att det var en kommunist visade sig vara korrekta, han dog 1905 och innan dess hade han hunnit studera i Kazan och lärt känna Lenin. (Ibland behövs det inte mycket för att bli känd.
Som man kunde anta var vi ute på kvällen. Vi var först på en fest i sektor V som Ylva hade blivit bjuden till och som vi fick hänga med på. När vi kom dit var klockan 22 och många riktigt fulla, vi gissade på att hälften inte skulle kunna lämna universitet. Vi drog därför rätt snabbt, innan dess hade dock en gubbe kommit och skällt för att det fördes ett sådant liv.
Efter detta drog vi till ambassaden, där vi blev bjudna på den berömda Absolut vodkan. Jag förstår inte hur man kan rättfärdiga import av sprit till en svensk myndighet, mig veterligen får inte invandrarverket någon sprit så varför skulle då ambassaderna få det. Kan hända att livet är så torrt i Moskva att man måste ha sprit, men varför köper man det då inte det i Ryssland? Martin och jag deltog i en spritlek där det dracks mycket, först tog ölen slut sedan blandvattnet och slutligen fanns bara vodkan kvar. Alexander ville ute och dansa så när vi spelat klart lyckades Alexander få med oss ut. Då hände det första bråket för kvällen, Alexander sa rent ut att han tyckte det var många wannabees go out. Vilket fick Ylva att explodera, hon var minsann ingen wannabee. Hur det hela avlöpte vet jag inte, jag hade avancerat till att bli DJ och spelade Alphaville. Vi kom ut och som väntat blev sällskapet bara fyra, vilket väl var ett bevis på att Alexander hade rätt. Ute på gården kom nästa gräl, Ylva hävde ur sig något dumt med att alla som pluggar med Iventus är oseriösa. Ylva kan få leva i sin egen värld men när hon direkt insunerar att jag inte är seriös då blir jag arg. Jag vände mig om att sade något i stil med "håll käften du vet ju inte vad du pratar om" längre än så kom jag inte sen lugnade Martin ner mig och Alexander Ylva. Jag lade mig sedan i en snödriva för att kyla av mig. Ylva har nu på morgonen bett om ursäkt så nu är allting frid och fröjd.

Vi åkte först taxi till Real McCoy, där var det för mycket människor (vilket det alltid är) så vi åkte till Kachbar, Alexander nya favoritställe. Han lyckades också ragga upp en, men han tyckte det gick för lätt så han misstänkte att hon var prostituerad. Efter ett tag åkte vi vidare till Karma, där jag på något sätt lyckades komma in ett tomt rum och först inte hittade ut. Jag hittade ut och hittade Alexander och Martin igen, Ylva hade åkt hem efter Kachbar. Vi gick och åt blini och sen var kvällen slut. De har nu fullständigt bommat för alla hissar på alla våningar så man måste gå nio hela våningar.
Lyckad kväll. Så mycket mer har jag inte att förtälja, jag har nämligen varit i Sverige vecka åtta och åkt skidor. Så jag vet inte riktigt vad som har hänt. Vi var förresten på Margarita i torsdags där vi fick vänta på maten i en och en halv timme. Personalen hade fullständigt glömt bort oss men kunde ju på vanligt ryskt maner inte erkänna det. I Sverige hade vi fått ta emot många ursäkter och kanske fått avdrag på notan. Här var det inget tal om det, personalen ansåg sig vara felfria.

Livet är hårt i Moksva

Februari 2005
Så då var det dags för ett nytt massmail. Som anas i titeln är livet förvisso en dans på röda rosor, men det tar också ut sitt pris. Jag har väl mig själv att skylla, förra terminen gick jag i skolan tre timmar om dagen och sen var jag ledig. Nu har jag skaffat mig ett jobb och kan inte kosta på mig at vara student längre, förutom på helgerna fast då pluggar jag inte. Jag jobbar på svenska skolan där jag är förskoleassisten där jag drar in stora pengar, om man räknar med vad en rysk medellön är och vad jag tjänar och tänker på hur mycket jag skulle tjäna i Sverige om jag hade ett jobb där med samma förhållande till medellönen som här så skulle jag haft en månadslön på 150 000 kr. Det säger kanske mer om den ryska medellönen än min lön. Jobbet är kul och kollegerna är bra. Jag känner mig dock inte så hemma i diskussionerna i lärarrummet, där pratas det om hur man undviker att frysa och vilken skam det är att på spåret inte sänds längre, säsongsavslutning eller något ditåt, jag har även lärt mig oerhört mycket om vårens nya sjalmode. Eftersom jag varken fryser, känner när jag fryser, ser på Tv har Tv eller planera att köpa någon sjal så är jag helt ute. Om vi bara hade pratat om metrons historia, gamla bolsjeviker och mensjeviker, samt klubbar i Moskva och Arkhangelsk så hade jag varit som fisken i vattnet.

De föregående nätterna har jag drömt konstiga drömmar. I natt drömde jag att jag var pokerspelare, jag vann stort och fuskade dessutom. Förra natten drömde jag att jag skulle gifta mig, men jag vet inte med vem. Det var först efter en evighet när jag hade valt skjorta, det blev en lila, som jag skulle få reda på det men då vaknade jag.
Jag har också börjat med privatundervisning, hemma hos min lärare. Vi träffas tre gånger i veckan och börjar med att dricka te, imorgon ska jag köpa kaka. Hon är en mycket bra lärare, jag har bara haft henne två gånger så jag vet faktisk inte riktigt, bara en sådan sak som att hon bor på samma gata som Andropov och Brezjnev bodde på borde egentligen var bevis nog. Jag känner att jag borde ha börjat med privatundervisning för länge sedan, då hade jag varit grym nu. Tills imorgon måste jag ha kommit på något intressant att berätta till teet.
Även på festsidan har jag inte legat på latsidan. Det kändes en smula surrealistiskt när jag i söndagsmorse vaknade på tunnelbanan på väg åt fel och med en trollstav i handen. Jag vaknade snabbt till och bytte tåg och var snart hemma och sov. Helgen var inte tänkt att vara så hård, i Lund kan jag gå ut två dagar i veckan, här är det svårt. På fredagen var vi och spelade bowling, jag kom två varje gång, vi var sex som spelade. Sen var vi på ett ställe, ett riktigt snobbställe med bara sex toaletter. Jag är förvånad att jag blev insläppt och att det bara fanns sex toaletter, fick sedan veta att det fanns jättemånga toaletter gömda någonstans. På lördagen hade jag inte tänkt gå ut, jag hade tvättat och köpt en påse chips och skulle just gå upp och ladda ner en film när jag träffar några bekanta. Eftersom jag tyckte det var nyttigt att få lite omväxling med vem jag umgås med var jag inte svår att övertala. Det var jag, en annan svensk, en schweizare, en mexikan, en amerikan och en ryska. Nackdelen med att gå ut i Moskva är att alla kommer ihåg mig för att jag är så lång och ståtlig. Vi drack en del öl, sen fick helt plötsligt German för sig att vi behövde flickor vi vårt bord så han hämtar upp tre stycken, problemet var att det bara var en och en halv singel vid vårt bord och amerikanen kunde knappt tala någon ryska samt att jag inte anser att jag behöver hjälp med sånt. Jag tror flickorna blev lite förolämpade, jag bryr mig inte jag kommer inte komma ihåg dem, möjligtvis att de kommer ihåg mig. Sen var det här med trollstaven ja, vi drog efter några timmar vidare till en annan klubb. Där har jag troligtvis fått staven, fast jag kommer inte ihåg hur jag fick den bara att jag tappade den på metrostatione Park Kultuy när jag bytte tåg, jag var så trött att jag inte orkade vända mig och ta upp den. Det var nog rätt bra att jag tappade den, vad ska jag med en trollstav till. vad. I helgen tänkte jag inte gå ut, jag tänkte vara lite kulturell, jag ska bland annat besöka det nerlagda (här vet jag faktiskt inte alls vad jag hade för planer, jag kan bara konstatera att helgen inte blev så som jag hade planerat) och kanske även mausoleet. Mausoleet kan man bara besöka på morgnar så antingen får man inte gå ut på kvällen eller får man vara ute hela natten. Man kan ju förvisso muta sig in där på natten.
Vädret I Moskva är bra, idag har det varit 13 minus ungefär och strålande, har inte frusit. Det är mycket snö.

Leningradlåten

Jan 2005
Jens kommer du ihåg Vermiel i Moskva? Självklart gör du det. Kommer du ihåg Leningradlåten? Självklart gör du det också. Här är länken till ett av deras 11 album, översta länken är fullversionen av den underbara låten, jag har precis hjälp Johan att få ner låten, nu ska vi sprida finkultur!
http://www.leningradspb.ru/music/pirates.html

Någon form av uppdatering

Skrivet jan 2005
Detta har hänt.
De har spelat svenska Kent på den ryska radion. Mycket bra. Det var allt.
Nej, egentligen har det hänt mycket. Jag märker att jag har varit dålig att spamma er med massmail. För att börja från början. Först åkte jag och Alexander tåg upp till Stockholm, där tåg vi en stor buss ut till Frihamnen vi var de enda passagerarna. Vi kände oss som riktiga turister: "Titta där är hötorget och titta där är Spybar." Vi hade ingen tid att stanna och titta, ännu mindre att ta en drink med DrAlban. Inget problem att checka in och hitta vår hytt på Lettlandsfärjan. Vår hytt låg direkt under dansgolvet. Vi satte oss i baren och spelade kort och drack öl, till vår förtjusning kostade ölen 20 kronor och all personal pratade ryska. Vi åt sedan lite mexikansk och gick sedan tillbaka till baren för att titta på showen, Alexande blev uppdragen och var tvungen att agera assistent till en trollkarl. Så mycket party var det inte på båten, ett gäng litauer gjorde vad de kunde men de gick snart och lade sig. Vi kunde därför lugnt somna och drörmma om vad vi ville.
Förvånande nog vaknade vi morgonen därpå. Vi började läsa in oss på vad som är speciellt med Riga. Tydligen var det att fanns många eskortfirmor och strippklubbar. Att komma in i landet var inga problem, vi viftade bara lite med våra pass. Staden visade sig vara en mycket charmig gammal tysk Hansestad, det var mycket trevligt och de låg inte så många strippklubbar i centrum. Vi hade hittat ett företag som hette "Miss Guide", mycket originell tanke. De hyrde ut vackra guider som kunde berätta om staden för en samtidigt som de hade ett speciellt nattprogram, det sista förstod vi inte alls vad de åsyftade på. Det kändes som att vandra runt i Rostock, Lübeck eller någon annan tysk stad. Mycket trevlig och eftersom det är så billigt så rekommenderar jag alla att genast åka dit.
Vi åt lite, jag åt Lasagne eftersom jag inte hade fått det hemma i Sverige (det visade sig senare att jag visste det hade ätit det, efter mamma hade läst mailet så kom hon på att hon hade lagat det till mig för att jag hade bett om det) och drack lite mer lettisk öl. Den var rätt god. Sen hoppade vi på tåget till Moskva. Det var ett vanligt ryskt tåg, fast finare. Resan gick rätt snabbt. Väl i Moskva skiljdes vi åt och jag åkte hem till mitt rum på universitetet
Sedan dess har jag gått på en lektion i ryska, en lektion som jag egentligen inte skulle ha. Jag hade inte betalt för dem. Uppenbarligen tyckte någon att jag förtjänade mer lektioner för jag var uppskriven ända fram till den 5 februari. Jag fick avstå då jag helt plötsligt fann att jag hade jobb.
Jag har nu jobbat två veckor på svenska skolan i Moskva som förskoleassistent. På tisdag ska jag börja med min privatundervisning också, så jag får lite fritid på veckodagarna men med tanke på att jag bara hade tre timmar schemalagt per dag förra terminen så hoppas jag att jag har fått tillräckligt med fritid. Det är rätt kul att jobba, jag tycker hit tills inte att det är så jobbigt och sen tjänar jag fett med kosing. Det är ju lite annorlunda än att jobba på dagis hemma i Sverige. På morgonen blir barnen lämnade av sina föräldrar, barnflickor eller sina privatchaufförer. På eftermiddagen är det samma sak. Ibland när barnen har gjort något dumt får man fråga får du göra så hemma? Ibland så svarar de ja, då är det bara att svara ja men här är vi mycket hårdare så får man inte göra här. Bortskämda ja, men de lyder åtminstone.
Fast jag har ju också roat mig. Jag har varit på två ställen dels Kult som är en nischad klubb som är mycket svår att hitta. Vi var ett sällskap på två svenskar, en fransman, en schweizare och tre ryssar/ryskor. Vi blev senare under kvällen inbjudna till grannbordet där jag fann mig i en konversation med en rysk nationalist och kvasinazist. Jag imponerade stort med min kunskap om Stalingrad och Kursk. Och vodkan flödade. Det andra stället vi har varit på är vårt stamställe Karma bar. När jag hörde remixen av The mamas and the papas med all the leaves are brown kände jag mig återigen hemma. Vi började med en liten stillsam förfest/inflyttningsfest hos Alexander som slutligen hade fått nog av att bo hemma hos sin tant och flyttade till universitetet. Jag tappade bort Alexander och Martin. Det visade sig senare att de hade gått till "The hungry duck". Vilket är en klubb som bara härdade människor ska gå in i. Om den hade funnits i Sverige hade det blivit insändare och skriverier i alla tidigare, rubrikerna hade varit sexorgier och spritorgier, med betoning på sexorgier. Jag har inte varit där själv (jo det har jag fast inte när jag skrev det här) men efter att få berättat för mig så är det dit man ska gå om man vill hitta en flicka bara för natten. Jag brydde mig inte så mycket om att jag hade förlorat Alexander och Martin, jag kunde sysselsätta mig själv. Och gjorde det mycket bra dessutom, jag stötte dock på dem ute på gatan igen, vi gick till blinistället och åt lite och diskuterade genom kvällens eskapader för att sedan ta en svarttaxi hem.

Jag har också varit på swedish-russian buissness groups affärsmöte. Där jag åt och drack gratis. Vi pratade också med några affärsmän, bland annat en dansk som hade en ölmage så att slipsen nästan stod ut 90 grader.
Det har snöat här i fem eller sex dagar och medeltemperaturen ligger på runt -10 grader. Kallast det har varit är -19 grader som tur är har jag ju nya skor och gamla långkalsonger så att jag inte fryser.
Universitetet har också firat 250 års jubileum då det var flera hundra poliser utkommenderade. På vissa ställen stod det långa sträckor med poliser med bara tre meters mellanrum. Det var ett hyfsat jubileum. De har pratat om det till leda förra terminen, men jag tyckte inte riktigt de förtjänade all uppmärksamhet.
Kulturella saker jag har gjort inskränker sig hittills till att spatsera lite i staden samt letat upp var Andropov bodde, det senare tyckte jag var mycket spännande. Det kändes dock lite antiklimax när jag väl hade hittat huset, des var det inte som jag hade tänkt mig och sedan viste jag inte vad jag skulle göra när jag väl hittat det. Det bästa hade ju varit om någon släkting till Andropov hade tittat ut och bett mig komma in så han/hon kunde berätta allt om Andropov. Jag nöjde mig med att stå och titta lite på huset. Jag har också läst ut min bok om nämnda person, det var tur boken började bli lite seg. Istället har jag nu börjat på en bok om alla Sovjetunionens/Rysslands utrikesministrar fram till Putin. Jag har också sett på lite filmer med rysk dubbning, ett tag hade jag Die Hard maraton. Jag såg ettan en kväll och tvåan och trean kvällarna därefter.
Jag tror det var i stort sett allt jag hade att rapportera, det är en början åtminstone.

Riga

Skrivet jan 2005
Jag är nu hemma i Moskva och det känns skönt. Alexander och jag hade en trevlig båtresa, det var inte så många lastbilschaffisar och skinnvästar som vi hade trott. Alexander var dock tvungen att deltaga i ett spektakel uppe på scenen. Han fick vara medhjälpare till trollkarlen, jag slapp. Jag drack i stället öl i. Tyvärr var det inget disko, tur var väl det för vår hytt låg precis rakt under dansgolvet och om det hade varit disco så hade vi varit trötta dagen efter för att inte tala om bakfulla. I Riga såg vi gamla stan, den var och är liten, efter ett tag undrade vi om vi hade gått på alla gatorna två gånger redan. Mycket trevlig stad och väl lämpad för en weekendutflykt. Vad vi förstod var nattlivet inget att hurra för, det verkade bara finnas strippklubbar, massageklubbar med mera. Det mest originella vi hittade var en byrå som specialiserade sig på att hyra ut vackra kvinnliga guider (Miss Guide). Dessa skulle enligt broschyren var välutbildade, roliga och erbjöd dessutom ett speciellt nattprogram...... Vi funderade om inte Lund kunde behöva en filial.
Riga är en mycket västerländsk stad vi hittade både Rimi (där vi handlade reskost till tåget) och Statoil. Det var dessutom billigt.
Tågresan var inget speciellt. Tåget var renare än vad ryska tåg brukar vara, framförallt toaletten det var inte heller särskilt många på det (varken på toaletten eller tåget. Passkontrollen tog två timmar, de undersökte och stämplade de trodde emellertid oss när vi sa att vi inte hade något knark i våra väskor. De tittade bara på väskorna och såg att det inte var några typiska knarkarväskor.
Det jag fann jobbigast på resan var dels att de envisades med att spela dansband på bussresan mellan Hässleholm och Nässjö samt den sista biten i metron. Det var fullt med människor och jag kände mig inte särskilt fräsch fast jag tror inte det märktes. Väl inne på mitt rum möts jag av den välkända ryska instängda lukten, jag funderade på att låta det var lite instängt till så att jag verkligen känner att jag har kommit tillbaka. Det jag från början avskydde med Ryssland har nu ersatts av om inte kärlek så åtminstone acceptans. När jag kom hem till julen 2003 var jag så trött på dill att jag kunde spy på den, nu har jag accepterat att den är bestående del av min kost. Nu sitter jag dessutom och längtar tillbaka till den speciella instängda lukten i mitt rum, fast om jag ska vara ärlig så är väl det inte lukten som jag längtar till utan det som lukten står för.
Rummet ser fint ut och den röda mattan passar fint in, tack Katarina.
Johan N: Det fanns en del boots på båten. :)

fredag, juli 08, 2005

Arkhangelsk del tre



Varför åker man till Arkhangelsk och vad gör man där? Det är en mycket bra fråga. Jag vet faktiskt inte riktigt. För att börja från början, tanken med en tur till Arkhangelsk föddes en kväll vid 23 tiden, det var Martin och jag som var sugna på det. Från början var tanken att vi skulle åka samma kväll då vi tänkte att man borde vara lite spontanare i livet och att Ryssland är stället att vara spontan, då man har råd med det här. Tyvärr gick inte denna planering ihop, vi hade chansen att åka till Murmansk men kände att vi inte ville sitta på tåget i 40 timmar. 22 timmar till Arkhangelsk hade varit nog. Vi fick planera lite bättre och bestämde att en romantiskt långweekend mellan fredag till måndag hade passat bra, då kunde vi även passa på att besöka Jaroslav som är en mycket gammal stad norr om Moskva, grundad 1010. Vi fick sällskap av Katarina och Emmy.

Själva staden är på ungefär 300 000 människor och ligger vid en flod. Detta delar effektivt staden så att vi mest rörde oss i centrum. Det staden ska vara känd för är att det, åtminstone tidigare, fanns världens största timmerfabrik där. Katarinas pappa, som är i träbranschen upplyste henne, som i sin tur upplyste oss, att när isen brukade släppa så översvämmades marknaden av billigt trä. Av förklarliga skäl förstod han inte varför vi skulle åka till Arkhangelsk, där fanns ju bara snö, trä och mörker. På sätt och vis hade han rätt, även om det inte avskräckte oss från att åka.
Vi bordade tåget, givetvis i den billigaste klassen. Då vi ville åka som ryssar och även spara pengar. Dessutom är den tredjeklass den bekvämaste då jag får mer plats för mina långa ben än i de andra klasserna. Hur detta går ihop kan man ju undra, sängarna är lika långa men i tredjeklassen finns det inga väggar som är i vägen för mina fötter. Man sover som i en stor sovsal och inte i en kupé. Tåget avgick på fredagen klockan 13 och var framme dagen efter vid 11. De mest spännande på tåget var väl att vi hade en konduktör som ideligen bytte kläder, delade ut lakan och spelade soft musik för oss. Således blev han kallad DjSleepy. Vi träffade även ett par fulla ryssar, de var fulla och tidvis rätt irriterande. En blev så förtjust i Katarina att han ville ge sin klocka till henne, just när han hade sagt att den var världens bästa klocka som aldrig gick sönder, gick den sönder. Vi avlägsnade oss från restaurangvagnen för att försöka sova bort några timmar. Det gick väl sådär då sängen var ungefär 20 centimeter för kort och inga ryssar verkade ta någon hänsyn till mina fötter som stack ut en bra bit. Jag vaknade åt en liten frukost, klev av i Arkhangelsk och insåg att det var kallt och att det idag var långkalsonger som gällde. Vi köpte lite torkad frukt och tog sen en buss in till centrum. Staden är inget vidare, mycket betong och alla hus ser likadana ut. Detta samt att det var så kallt är en förklaring till varför jag har så få utomhusfoton från Arkhangelsk.

Hur staden kunde bli så tråkig vet jag inte, staden är ändå grundad på 1500-talet. Kort sagt kan man säga att staden uppfyllde alla vår fördomar.Vi hittade ett hotell, som dock ej var från 1500-talet. Det var lyxigare än ett vanligt svensk övre standard hotell men ändå billigare än ett vanligt svensk vandrarhem. Det uppstod en hel del munterhet när vi ville ha rum och personalen givetvis trodde att vi ville ha två rum med dubbelsäng. I själva verket fick vi precis vad vi ville, två rum med två enkelsängar i varje. Vi drog ut på staden, ner till vattnet för att titta på floden Dvina. Sen äta lite, gå på marknaden och skaffa sig ett par bättre vantar. Titta lite mer på staden och inse att vi egentligen hade sett stadens centrum på en halvtimme. Staden är som sagt inte något speciellt; hus, snö, ryska bilar, ryska människor och absolut ingen charm. Människorna var dock mycket trevliga. Vi tittade i lite andra butiker beslöt oss sedan att gå hem och göra oss redo för kvällsmat, förfest och sen utgång i Arkhangelsk. Vi gick till en fin liten restaurang, som vår trogne vän Lonely Planet hade rekommenderat. Maten var god och sällskapet trevligt. Tillbaka på hotellet stod jag och som värdar Martin för en liten förfest. Vi provade på den lokala vodkan. Vi försökte också leka TP fast med egna frågor, det gick inte så bra. Jag kunde bara komma på några medellätta frågor och det var likadant för de andra. Kalkonpriset tog Martin som krävde att tjejerna skulle svara på hur länge en blåval var dräktig. Vi tog taxi till klubben Modern, där höll vi först inte på att komma in. Vi funderade länge över vad man skulle köpa, inträde till under- eller övervåningen. Vi fick inte köpa något alls utan blev skickade till administratorn som skickade oss tillbaka till kassan. Väl inne fick vi ett bord. Tjejerna roade sig mycket under kvällen, prata med vakterna medan jag och pratade med tjejerna från Arkhangelsk. De var alla mycket lustiga, på min fråga vad en sysslade med (typ jobb eller studier) svarade hon att hon bara tog det lugnt. Chilla som bror skulle säga, Arkangelsks jetsetare.


Vid ett tillfälle fick jag även dricka vodka med en ryss, vad han inte visste var att det var vatten i mitt snapsglas. Jag imponerade starkt på honom genom att kunna ta en hel snaps utan att grimasera. Detta var dock kontraproduktivt eftersom jag fick göra om bedriften, denna gång med riktig vodka. Han var ändå mycket imponerad. Dansade också med en tjej som måste varit en riktigt jetsetare i Arkhangelsk, för på frågan om vad hon gjorde svarade hon att tog det lugnt. Vi enades om att Modern var en av de bättre klubbarna i Ryssland, många trevliga människor bra musik. Hemma på hotellet åt vi upp alla frukost som vi skulle ha dagen efter och tog oss en sängfösare. Det var nog det dummaste förslaget jag kom med under den helgen.

Dagen efter, då vi lite sega vaknade 20 minuter innan vi skulle checka ut, beslöt vi oss för att se mer av omgivningarna runt Arkhangelsk. Först ville vi se havet, men det var för långt dit så vi beslöt oss för att åka till ett friluftsmuseum, där de hade massa gamla hus. Vi åt först något som liknande pflammenkuchen (Har du ätit det när du varit i Müllheim pappa?) sen irrade vi runt i skogen och såg på husen, det ena vackrare än det andra. Höll på att gå vilse. Lyckligt nog hittade vi ut ur skogen och kunde återvända till Arkhangelsk där vi åt på en ännu trevligare restaurang. Vi fotvandrade sedan genom hela staden till järnvägsstationen. Vi såg inga bandylag i Arkhangelsk som jag hade hört skulle finnas där, vi hann inte gå på museet om Norra Flottan och vi hade gärna gått på en banja, en rysk bastu. Trots detta var vår vistelse i staden mycket trevlig, vi hann se en ny rysk stad och det är alltid trevligt. Staden var som jag hade föreställt mig, grå och rätt oinspirerad. Centrum var litet och man kunde gå genom det på en 20 minuter. Staden hade som alla andra ryska städer en marknad, några överdådiga köpcentrum, dockteater, några enstaka museer, en Leninstaty och gråa betonghus. Människorna var emellertid mycket trevliga. Vädret var inte överdrivet kallt, 10-15 minus men det blåste kallt. Det jag lärde mig från resan var att jag måste ta med mina vandrarkängor från Sverige, annars kommer mina fötter inte överleva februarikylan i Moskva. Dagen efter vaknade vi upp i Jaroslav som däremot är en mycket vacker och gammal stad, grundad 1010. Här såg vi många fina hus och kyrkor. Tyvärr kom vi dit rätt sent och efter att vi äntligen hade fått ordning på vår hemresa så hade det redan börjat skymma. Vi tänkte att vi kunde köpa biljetter i Jaroslav, det skulle enligt guideboken gå 20 tåg dagligen från Jaroslav till Moskva, det gick tre. Vi flängde runt till två olika tågstationer och en busstation innan vi bet i det sura äpplet och tog ett sent tåg hem, då vi skulle vara i Moskva runt fem på morgonen. Helt plötsligt fick dessutom Katarina reda på att hon dagen efter skulle på en jobbintervju i Ludvika. Vi var tvungna att leta upp någon facilitet som gjorde att vi kunde ringa hem till Sverige. Det vi såg av staden var dock mycket imponerande och jag är säker på att jag kommer åka tillbaka.