tisdag, december 13, 2005

Snöröjning, vinterdäck och halka

Så blev det äntligen vinter i Moskva, hösten har varit torr och vintern sen. Nu är den åtminstone här, för tillfället är det -0 c, men ett tag var det -10 c. När det blir vinter i Ryssland händer det en spännande sak, hälften av befolkningen ger ut för att skyffla undan all snö som fallit ner så att den andra delen av befolkning kan komma till sina arbeten. Speciellt mäktigt är det när det snöar på natten och gatorna är helt tomma, helt plötsligt kommer det fem sex plogbilar bredvid och halvt om halvt efter varandra för ploga en väg i ett svep. Annat det än i Sverige, där en bil ska ploga halva Skåne.

Dock funkar inte alla delar av snöröjningen lika bra i Ryssland, varje år är det detsamma. Det blir halka, jag har än så länge inte halkat men förra halkperioden så klarade jag mig inte riktigt lika bra. Jag halkade och ramlade tre – fyra gånger. I år har jag bara glidit runt några gånger som Bambi, detta trots att jag är mer lik Stampe (detta sa mina syskon och mina föräldrar när jag var mindre eftersom jag hade en förmåga att klampa när jag sprang, jag håller fortfarande med dem). Ishöljet på gator och trottoar försvinner rätt snabbt, när den ena halvan v befolkningen sopat bort all snö tar de fram järnspett och hackar bort all is. När de även gjort de så klättrar de upp på taken. All is hackas dock inte bort, framförallt inte på de små vägarna så man riskerar egentligen att stå på huvudet ända tills snö och is smälter bort naturligt. Framförallt så sandar man inte alls, hur detta är möjligt i ett land som det varje år vräker ner så mycket snö över kan jag inte förstå. Inte heller kan jag förstå varför man envisas med att göra vackra golv i affärer av sten som blir hala direkt det kommer in lite snöslask på dem. Vackra är det inte heller efter att jag klampar in med mina stora skor och slaskar ner, detta är faktiskt ett väldigt stort problem. Jag tycker det är jobbigt att jag är skyldig till så mycket nersmutsning. Jag antar dock att allt fyller ett syfte, alla affärer med självaktning blir tvungna att anställa en vinterstäderska vars enda uppgift är att se till att golvet är skinande rent. Hade det alltså inte varit för min smuts så hade många i Ryssland inte haft jobb, jag gör alltså Ryssland en tjänst.

En annan intressant effekt av vintern är behovet av vinterdäck, eller frånvaron av detta. I Sverige har vi lag på att ha vinterdäck, i Ryssland verkar det istället endast finnas en lag om att man ska förvarna om att man har vinterdäck. Detta så att bakomvarande bilar ska veta att när man bromsar så stannar man snabbare. Jag gissar att man kan bli bötfälld om man har vinterdäck men ingen dekal.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

2 frågor... Plogbilar i Skåne? och minus 100?

december 14, 2005  
Blogger Martin said...

Undanflykter har vi alla, min är att jag först skrev texten i word och då hade gjort en fin upphöjd siffra. Detta så det verkligen skulle se ut som tio minusgrader. Fast blogger verkar inte klara av sådana avancerade saker.

Finns det inga plogbilar i Skåne?

december 14, 2005  
Anonymous Bertil said...

Eftersom jag själv har varit i Ryssland och studerat dekalerna på bilarna på nära håll så vet jag att gaffeln på dekalen är utformad som Neptunus gaffel. Neptun är helgonet som döper sjömäm som seglar över ekvatorn. Alltså har denna dekal inget med vinterdäck att göra, den visar klart och tydligt att ägaren till detta fordon är döpt av Neptun och har alltså passerat ekvatorn.

december 14, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home